Kroon en brugwerk

Kronen en bruggen zijn bedoeld als duurzame vervangingen voor tanden en kiezen. Als een tand of kies beschadigd of sterk gevuld is, kan een kroon een goede oplossing zijn. Een kroon is een speciale overkapping van kunststof of porselein (of beide), die dan over de betreffende kies wordt geplaatst. Dit kapje zit op de tand of kies vastgelijmd. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terug.

 
  Een brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of
  kiezen. Een brug zit vast aan twee of meer pijlers. Dat zijn afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de
  open ruimte van de ontbrekende tand of kies. Een brug bestaat uit twee of meer kronen die op pijlers passen
  en een brugtussendeel, ook wel ‘dummy’ genoemd. Deze bestaat uit één of meer kunsttanden en/of kiezen die
  op de plaats van de open ruimte komen.


Een etsbrug is meestal mogelijk wanneer de tanden aan weerszijden van de open ruimte nagenoeg gaaf zijn. Voor deze constructie hoeft nauwelijks iets van de gave tanden te worden afgeslepen. De etsbrug wordt vooral gebruikt ter vervanging van één of twee tanden. De brug wordt door middel van bevestigingsplaatjes met een speciale lijm onzichtbaar aan de binnenzijde van de tanden geplakt. Een etsbrug kan, indien nodig, meestal vrij eenvoudig worden verwijderd.

Behandeling

De betreffende tand of kies zal door de tandarts voor een groot deel omslepen worden. Dit kan onder lokale anesthesie (verdoving) worden gedaan, zodat de behandeling vrijwel pijnloos verloopt. Er zal vervolgens een afdruk worden gemaakt van de betreffende tand of kies en de omliggende tanden/kiezen. Als tijdelijke voorziening wordt er door de tandarts een noodkroon geplaatst met een tijdelijke lijm. Vervolgens vervaardigt ons tandtechnisch laboratorium Excent in Leeuwarden de kroon in ca. 2 weken. De kleur van de kroon wordt vaak bepaald in het tandtechnisch laboratorium. Als de kroon klaar is, wordt de noodkroon vervangen door de definitieve kroon.

Klik hier voor de informatiebrief van onze praktijk over de precieze werkwijze voor het maken van een kroon.

                                                                       

Onderhoud van een kroon of brug

De dagelijkse mondhygiëne is bij kronen en bruggen extra belangrijk. Vooral het tandvlees rondom de kroon of brug moet u goed reinigen. Een kwetsbare plek is de rand van de kroon of brug. Daarop kan gemakkelijk tandplak achterblijven. Plak veroorzaakt gaatjes langs de rand van uw kroon of brug en ontsteking van het tandvlees. Poets dit gebied zorgvuldig met een zachte tandenborstel en gebruik tandenstokers, ragers en/of flossdraad. Uw tandarts of mondhygiënist kan u hierbij adviseren.

                                                        

Kosten

De kosten voor een kroon of brug hangen af van de soort kroon, het materiaal dat wordt gebruikt en de kosten voor het tandtechnisch laboratorium. Bovendien is het van belang of een opbouw (versteviging van de kies) nodig is. Vraag uw tandarts vooraf om een begroting.
De vergoedingen variëren per verzekering. In de polis van uw ziektekostenverzekering staat op welke vergoedingen u recht heeft.

Bron: Ivoren Kruis
 

   
Websiteinstellingen
Verberg
Verberg
Verberg
Verberg
Verberg
Verberg