Gaatjes

Een tand of kies moet gevuld worden als er sprake is van een gaatje (tandbederf) of als deze afbreekt. Een bestaande vulling moet soms vervangen worden als er bijvoorbeeld een breuk in zit. Een vulling zorgt er voor dat je weer goed kunt kauwen en voorkomt verdere (pijn)klachten.

Het vullen kan plaatsvinden onder lokale verdoving. Dit is niet altijd noodzakelijk en gebeurt in overleg met de patiënt.

Tijdens de behandeling boort de tandarts het tandbederf of de oude vulling weg. Als de tand of kies helemaal schoon en droog is wordt deze geëtst om het weefsel ruw te maken zodat de nieuwe vulling beter hecht. Dan wordt er een speciale lijmlaag aangebracht waarop de vulling in laagjes wordt opgebouwd. Tussendoor wordt het vulmateriaal uitgehard met behulp van een blauwe lamp. De vulling wordt afgewerkt met een boortje.

Er zijn diverse vulmaterialen op de markt. De meest gebruikte in onze praktijk is composiet (witte vulling). Het gebeurt ook regelmatig dat patiënten hun reeds bestaande amalgaamvullingen willen laten vervangen door (witte) composiet vullingen. Ook deze behandeling kan in onze praktijk plaatsvinden.

Na de behandeling kan de tand of kies wat gevoelig zijn. Dit moet na een paar weken overgaan. Soms is een vulling iets te hoog en kan de tandarts dit eenvoudig aanpassen. Nemen de klachten niet af of wordt het erger, neem dan contact op met de praktijk. Als de vulling diep is, dan kan het zijn dat er (alsnog) een wortelkanaalbehandeling nodig is.

Kosten

De kosten voor behandeling van kinderen onder de 18 jaar worden vergoed vanuit de basisverzekering.
Voor volwassenen komt eventuele vergoeding (gedeeltelijk) uit de aanvullende tandheelkundige verzekering.

De kosten voor een vulling variëren en zijn afhankelijk van de grootte en het materiaal dat gebruikt wordt. Wanneer de kosten voor behandeling meer dan € 250,- bedragen, wordt er een begroting verstrekt. Op verzoek kan er ook voor kleinere bedragen een begroting worden verstrekt.

Websiteinstellingen
Verberg
Verberg
Verberg
Verberg
Verberg
Verberg